Виберіть сторінку

Сергій Козловський узяв участь у «Геоекономічному круглому столі: “Війна в Україні – політико-економічний форум”»

Сергій Козловський узяв участь у «Геоекономічному круглому столі: “Війна в Україні – політико-економічний форум”»

31 березня 2022 року під час війни, яку Росія розпочала проти України, науковець Донецького національного університету імені Василя Стуса, професор кафедри підприємництва, корпоративної та просторової економіки економічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса  Сергій Козловський за підтримки International Charitable Fund “EuroAsia” взяв участь у «Геоекономічному круглому столі: «Війна в Україні – політико-економічний форум» («Geoeconomic RoundTable: War in Ukraine – Political and Economic Forum»).

Спікерами цього форуму були: заступник міністра економіки України – Олександр Грибан; заступник міністра економіки України – торговий представник України – Тарас Качка; міністр економіки Молдови – Сергій Гайбу; сенатор Канади – David Wells; член парламенту Швеції – Åsa Eriksson та інші світові та регіональні лідери. Загалом у заході взяли участь більш 140 учасників з 20 країн світу, серед них: науковці, представники великого та середнього бізнесу і державних органів влади, парламентарі, депутати, інвестори з різних країн світу.

На форумі обговорювались питання надання Україні геополітичної та економічної підтримки з метою протидії російській агресії, а також питання забезпечення економічної безпеки України.

Так, заступник міністра економіки України – торговий представник України – Тарас Качка загострив увагу на економічних та логістичних проблемах, які виникли в Україні внаслідок військової агресії Росії, навів дані щодо руйнувань інфраструктури в багатьох містах України, виокремив задачі, які Україні терміново потрібно вирішити. Серед них: безперебійне забезпечення експортно-імпортних операцій, зняття обмежувальних бар’єрів для українського бізнесу на європейському ринку, підтримка України у енергетичному секторі тощо.

Міністр економіки Молдови Сергій Гайбу у своїй промові підтримав ці ініціативи і висловив сприяння своєї країни у питаннях забезпечення здійснення Україною експортно-імпортних операцій через логістичний хаб Молдови. Сергій Гайбу також підняв проблеми роботи банківського та фінансового сектору України в умовах війни, визначив ризики у їх діяльності та напрями зменшення цих ризиків, наголосив на необхідності активізації інвестиційної політики країн ЕС на базі створення спеціалізованого «інвестиційного майданчика».

Сенатор Канади David Wells у своїй промові підняв проблеми глобальної зміни світового порядку через початок військової агресії Росії проти України. Зазначив, що Канада завжди готова допомагати Україні у відновленні економіки та буде підтримувати Україну на політичній арені, а також готова брати активну участь у процесах, що сприятимуть найскорішому припиненню війни, та разом з ЕС виступати активним учасником всіх переговірних процесів. Також David Wells відмітив, що світовим лідерам потрібно більш уважно ставитися до наявних світових військових ресурсів та добиватися неможливості їх застосування.

На майданчику форуму відбувалися жваві дискусії з інших актуальних питань. Серед них: логістика українських товарів до країн ЕС; розвиток новітніх технологій як економічної моделі відновлення української економіки; проблеми оборонного озброєння Україні; безпека морських портів України; розвиток сектору IT-технологій; роль та місце ООН у процесах мирного врегулювання військових конфліктів; перспективи майбутнього плану Маршалла для України тощо. Обговорювалися також питання щодо налагодження практичних зв‘язків українського бізнесу з іншими країнами.

Активну участь на майданчику цього форуму взяв професор ДонНУ імені Василя Стуса Сергій Козловський, який запропонував найшвидше розглянути питання щодо строків та умов прийняття України до Європейського Союзу, що пришвидшить розв’язання низки економіко-політичних проблем України. Окрім того, Сергій Козловський взяв участь у дискусії щодо розвитку в післявоєнний час IT-сектору, розв’язання проблем розвитку аграрного сектору як сектору, що забезпечує світову продовольчу безпеку, а також обґрунтував зростання ролі приватного бізнесу в майбутніх відновлюваних процесах в економіці України.

Прес-центр ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас