Виберіть сторінку

Світлій пам’яті Лариси Шамільової…

Світлій пам’яті Лариси Шамільової…

28 вересня 2023 року перестало битися серце доцента Донецького національного університету імені Василя Стуса Лариси Леонідівни Шамільової…

Усе її життя було пов’язане з Донецьким національним університетом. Закінчивши у 1970 р. з відзнакою Університет за спеціальністю «Економічна кібернетика», вона отримала пропозицію почати працювати асистентом цієї кафедри.

Прекрасна теоретична підготовка, глибокі професійні знання, дисциплінованість дозволили Ларисі Леонідівні у 1976 р. успішно захистити кандидатську дисертацію та продовжити викладацьку діяльність у ДонНУ: спочатку старшим викладачем кафедри статистики, а згодом доцентом цієї ж кафедри. З того часу вся наукова та викладацька діяльність була присвячена служінню статистиці та демографії.

Працюючи доцентом кафедри статистики, Лариса Леонідівна весь час була відповідальною за наукову роботу кафедри, відповідальним виконавцем наукових тем: «Концепція статистичного забезпечення управління соціально-економічним розвитком регіону», «Детермінанти соціально-економічного зростання регіону: статистична оцінка, моделювання та прогнозування».

Вона успішно поєднувала викладацьку і наукову діяльність на кафедрі з науковою роботою в Інституті економіки промисловості Національної академії наук України.

За роки її викладацької діяльності Університет закінчили сотні студентів й аспірантів, які захистили кандидатські дисертації та працюють нині в закладах вищої освіти, науково-дослідних інститутах, органах державного управління, у підприємництві тощо. Вони із вдячністю згадують поради до дисертацій, які Лариса Леонідівна рецензувала, відкриваючи цим дорогу у велику науку.

Широке коло наукових інтересів Лариси Леонідівни дозволяло їй вільно орієнтуватися в різних напрямах соціально-економічних проблем і процесів. Про це, зокрема, свідчить перелік навчальних посібників, підготовлених як нею особисто, так і в колективних виданнях: «Демографічна статистика», «Кількісні методи у соціологічних дослідженнях», «Соціально-економічна статистика», «Практикум зі статистики», «Статистичне моделювання та прогнозування» та ін. Вона співавтор декількох наукових звітів і монографій, підготовлених в ІЕП НАНУ. Цей далеко неповний перелік робіт дає уявлення про її виключно високі ділові характеристики, рівень професіоналізму, працьовитість, вміння ставити перед собою цілі та неухильно їх досягати.

Гірко усвідомлювати, що нам залишається лише згадувати все найдобріше про Ларису Леонідівну Шамільову: прекрасний викладач, сильний науковець, харизматична особистість.

Світла пам’ять про неї назавжди залишиться у наших серцях…

Зі скорботою колектив ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас