Виберіть сторінку

Психологи ДонНУ імені Василя Стуса опановують нові професійні горизонти

Психологи ДонНУ імені Василя Стуса опановують нові професійні горизонти

Поєднання науки та практики є обов’язковою умовою підготовки сучасних фахівців у галузі психології. Це добре розуміють викладачі кафедри психології філологічного факультету ДонНУ імені Василя Стуса, тому, незважаючи на велику кількість різноманітних наукових та практико орієнтованих проектів, що реалізуються в межах спеціальності, на початку 2017-2018 навчального року кафедрою психології під керівництвом професора Ольги Бацилєвої було розпочато активну співпрацю з всеукраїнською громадською організацією Українська спілка психотерапевтів (УСП). На сьогоднішній день це одна з найавторитетніших організацій в галузі психотерапії в Україні, дійсний член Європейської Асоціації Психотерапії. Результатом знайомства з представниками УСП Вінницької філії, зокрема з Іриною Бабошиною та Оленою Лісовською, стало проведення цілої низки практико орієнтованих заходів для студентів спеціальності «Психологія» та викладачів кафедри. Так, під час однієї із запланованих зустрічей у жовтні

2017 року відбулося знайомство студентів зі специфікою діяльності Української спілки психотерапевтів, а також з організацією та наданням практичної психологічної допомоги різним групам населення, у нашій країні та країнах Європейського союзу. Проведені представниками УСП у жовтні-грудні 2017 року майстер-класи допомогли студентам сприйняти та засвоїти особливості окремих психотерапевтичних технік та прийомів. Керуючись багаторічним досвідом роботи, фахівці розповіли про можливості професійного становлення та особистісного вдосконалення у межах психологічної практики у реаліях сьогодення.

За ініціативою кафедри психології спільно з представниками УСП у лютому 2018 року було організовано цікавий інформативний захід, метою якого стала презентація напрямків сучасної психотерапії, зокрема психоаналізу,

гештальт-терапії, клієнт-центрованої терапії, сімейної системної психотерапії, психодрами, індивідуальної психотерапії за А. Адлером. Презентацію провели провідні практикуючі психотерапевти України з Києва, Львова, Тернополя, Вінниці. Також учасники мали можливість отримати детальну інформацію щодо нового освітнього проекту «Власний досвід», реалізацію якого буде розпочато провідними фахівцями Української спілки психотерапевтів у березні цього року у м. Вінниця. На думку організаторів участь у проекті дозволить здобути компетентності, важливі не лише для майбутніх фахівців-психологів, а й для усвідомлення і розкриття

особистісного потенціалу. До речі, саме це викликало жваву дискусію між студентами-учасниками та психотерапевтами-тренерами.

Стала доброю традицією участь представників Української спілки психотерапевтів у науково-практичних конференціях, які проводяться кафедрою психології. Так, особливою складовою Всеукраїнської науково-практичної конференції «Особистісні та ситуативні детермінанти психології здоров’я», яка проводилася 22-23 листопада 2017 року, стали практико орієнтовані майстер-класи від фахівців, які працюють в межах різних психотерапевтичних напрямків. Залучені представники УСП і до підготовки щорічної Міжнародної науково-практичної

конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Актуальні проблеми психологічної теорії та практики», яка відбудеться 29 березня 2018 року і у цьому році вже буде шостою.

Не можна не відзначити той факт, що здобутий студентами спеціальності «Психологія» новий досвід психологічної практики знаходить своє позитивне відображення на процесі формування професійної самосвідомості майбутніх фахівців, що безумовно сприятиме ефективному професійному становленню.

У квітні кафедрою психології спільно з представниками УСП запланована низка заходів, присвячених Всеукраїнському дню психолога, який традиційно збігається і з святкуванням дня філологічного факультету.

Сподіваємося, що підписання договору про співпрацю між Донецьким національним університетом імені Василя Стуса та Українською спілкою психотерапевтів, робота над яким вийшла на фінішну пряму, стане потужним підґрунтям для реалізації нових цікавих наукових, практико орієнтованих, соціальних проектів не лише у Вінниці, але й за її межами.

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас