Виберіть сторінку

Вшанування пам’яті Василя Стуса у день його народження

Вшанування пам’яті Василя Стуса у день його народження

Стусівський університет плекає свої традиції, серед яких одна із особливих, символічних та знакових подій- вшанування пам’яті великого свободолюбця, українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, Героя України та випускника Alma Mate – Василя Стуса. У день народження Василя Стуса 6 січня біля пам’ятника, зведеного на його честь, зібралися студенти, викладачі Донецького національного університету та представники вінницької інтелігенції.

До пам’ятника завжди приходять ті, кому близькі ідеали Василя Стуса, згадати та вшанувати пам’ять великого поета, літературознавця та правозахисника. Професор, доктор філологічних наук Загнітко Анатолій Панасович зауважив: « Цей день святий і для Університету, і для України, ім’я Стуса є знакове та зобов’язує, а ми робимо все те, щоб дорівнятися, це маленька шана, той елемент поваги, який ми спроможні висловити цій геніальній людині».

У дружній атмосфері, без пафосу та гучних промов, учасники заходу згадували непросту долю та життєвий шлях Василя Семеновича, символічність та особливість дня народження відомого українця: «Поєднався цей символізм абсолютно для Стуса невипадково, бо надзвичайно символічною є поезія та його життя, а для нашого вишу він є абсолютно особливим – це поєднання Вінниччини та Донбасу через долю Стуса до нашого Університету, у який він повернувся у новому статусі. Життєве кредо нашого славетного випускника – дороговказ для наших студентів. Навіть у найтяжчі хвилини свого життя він вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує» – говорить завідувач кафедри журналістики Тараненко Олена Валеріївна та додає що для Університетської родини ім’я Стуса стало не просто частиною назви вишу, а доказом того, що ДонНУ імені Василя Стуса – український університет з історією та традиціями.

Традиційно в день народження студенти Стусівського університету прочитали вірші Стуса, а також власні поезії присвячені поету. В завершені заходу викладачі та студенті Донецького національного університету імені Василя Стуса разом із присутніми, серед яких були письменник та громадський

діяч, голова Конгресу української інтелігенції Вінниччини Василь Кобець, прозаїк, публіцист-документаліст, член Національної спілки письменників Вадим Вітковський та ветеранський хор «Добродар» виконали кілька різдвяних колядок.

Архіви

Приєднуйтеся до нас