Виберіть сторінку

Панельна дискусія «НАТО в сучасному світі: нові загрози та/або нові можливості»

Панельна дискусія «НАТО в сучасному світі: нові загрози та/або нові можливості»

На запрошення кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики ДонНУ імені Василя Стуса Вінницю відвідала директорка Центру інформації і документації НАТО в Україні Барбора Маронкова. Зустріч відбулася 26 листопада на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені К.А. Тімірязєва. Програма її візиту передбачала публічний та академічний формат зустрічі і спілкування насамперед зі студентами-міжнародниками ДонНУ імені Василя Стус з широкого кола питань міжнародної безпеки та обговорення спектру сучасних загроз, які впливають на політику НАТО.

Панельна дискусія «НАТО в сучасному світі: нові загрози та/або нові можливості» за модерування декана факультету історії та міжнародних відносин  Юрія Темірова стосувалася спростування тези про високу вартість набуття членства в НАТО для країни-кандидата, доцільності створення Європейського центру протидії гібридним загрозам та проблем забезпечення стратегічної єдності Європи. Пані Маронкова у своєму вступному слові привернула увагу студентів до адаптації НАТО до сучасних загроз, нейтралізація яких є неможливою силами окремих держав. Інша учасниця дискусії – консул Генконсульства Республіки Польща у Вінниці Alicja Zygula – розповіла присутнім про досвід своєї держави щодо набуття членства в Альянсі та тих переваг, які отримала Польща у забезпеченні власної безпеки. Начальник управління міжнародного співробітництва Вінницької ОДА Олена Липач зосередилася на регіональних аспектах співробітництва Україна-НАТО. Фінальною частиною панельної дискусії стали відповіді на численні запитання студентів.

Академічний формат за участі представниці НАТО відбувся у вигляді симуляції «НАТО-медіація у врегулюванні конфліктів». Магістри-міжнародники розробили кейс на основі «Тріскових війн» між Ісландією та Великобританією, деконструювали формальні і неформальні інструменти посередництва, які свого часу використав Генсек Альянсу Дж. Лунс у вирішенні цього конфлікту і виступили у ролі медіаторів, долучивши до дискусії першокурсників. Переговори тривали водночас на 7 переговорних майданчиках, де «сторони конфлікту» намагалися укласти мирні угоди. І хоча за змістом всі угоди суттєво відрізнялися між собою, головне – учасники симуляції змогли зберегти єдність Альянсу.

Щиро дякуємо Центру інформації і документації НАТО в Україні за багаторічну співпрацю з ДонНУ імені Василя Стуса, корисний досвід і можливості, які створюються для наших студентів!

Кафедра міжнародних відносин і зовнішньої політики

ДонНУ імені Василя Стуса

Архіви

Приєднуйтеся до нас