Виберіть сторінку

VI Міжнародна наукова конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення»

VI Міжнародна наукова конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення»

Традиційно в березні Донецький національний університет імені Василя Cтуса проводить молодіжну наукову конференцію «Хімічні проблеми сьогодення» з метою обговорення сучасних проблем, які постають перед науковцями-хіміками в Україні та світі.

22 березня 2023 року на базі факультету хімії, біології і біотехнологій ДонНУ імені Василя Стуса у змішаному форматі відбулася XVI Українська (VI Міжнародна) наукова конференція студентів, аспірантів і молодих учених «Хімічні проблеми сьогодення», попри повітряну тривогу, що змусила відкласти церемонію відкриття.

На початку зустрічі учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації. Після цього до присутніх звернувся ректор ДонНУ імені Василя Стуса, доктор юридичних  наук, професор, Заслужений юрист України Роман Федорович Гринюк. Він зазначив, що історія Конференції починається ще з 2007 року. Вона була започаткована в Донецьку. З тих пір проводиться щорічно, крім 2015 року, який був першим роком після переміщення Університету до Вінниці внаслідок війни, розв’язаної російською федерацією на Сході України.

Роман Федорович зазначив, що на хіміків зараз покладаються великі надії та їх чекає дуже відповідальна місія – відновлення України після Перемоги. Будь-яка війна завершується, і Перемога України не за горами. І тоді перед фахівцями України та дружніх країн світу постане питання очищення водойм, землі, відновлення її родючості, безпеки довкілля. Крім того, актуальним є зараз і буде в майбутньому створення нових речовин і матеріалів.

Для того, щоб ці процеси були ефективними, крім всебічної підтримки університетів, наукових установ, держави, міжнародного товариства, потрібна злагоджена робота наукових груп, яка може існувати лише за умови наявності тісних взаємних зв’язків, контактів між членами колективів. Конференція «Хімічні проблеми сьогодення» покликана встановлювати нові й розвивати існуючі контакти між науковцями, установами, де вони працюють, в Україні та за кордоном.

Наприкінці промови ректор висловив надію, що наступна зустріч хіміків у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса на конференції «Хімічні проблеми сьогодення» відбудеться вже в офлайн-форматі у мирній країні, і побажав учасникам успішних виступів і плідної роботи.

Наступним слово взяв директор Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, доктор хімічних наук, професор, академік НАН України, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки України Анатолій Федорович Попов. Він наголосив на важливості фахівців-хіміків для нашої країни та світу і побажав усім учасникам успіхів на конференції.

Після виступу академіка Анатолія Попова до учасників конференції звернувся голова організаційного комітету – декан факультету хімії, біології і біотехнологій ДонНУ імені Василя Стуса, доктор хімічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Олександр Миколайович Шендрик. Він привітав гостей конференції з її початком і можливістю спілкування й обміну ідеями. Професор Олександр Шендрик зауважив, що в Україні вже кілька років поспіль на засіданнях Ради Безпеки обговорювалося питання хімічної, екологічної, біологічної безпеки, були прийняті відповідні нормативні документи. І особливого значення ці рішення набувають сьогодні, коли триває жорстока і кривава війна. Вже зараз хіміки мають багато роботи, та після завершення війни її буде ще більше. Тому країні потрібні фахівці, здатні розв’язувати задачі, які є серйозними викликами нашого часу.

Після церемонії відкриття учасники з України та Європи презентували усні та стендові доповіді, давали відповіді на питання членів журі, інших учасників і гостей конференції. Тематика стосувалася різних напрямів хімічної науки. Варто зазначити, що багато робіт було спрямовано на практичне застосування хімії у сфері альтернативних джерел енергії, синтез і дослідження нових речовин і матеріалів, кінетичне дослідження, аналіз харчових продуктів і питання хімічної освіти. До речі, оргкомітет отримав 106 тез доповідей, у яких представлені результати досліджень, виконаних у навчальних закладах і наукових установах України, Азербайджану, Чехії, Німеччини, Франції, Польщі, Румунії, Іспанії, у галузях аналітичної, квантової, неорганічної, органічної, фізичної, медичної та фармацевтичної хімії, біохімії, хімічної освіти, хімічної інженерії, хімії полімерів і композитів. У конференції та її організації брали участь здобувачі усіх ступенів освіти спеціальності «Хімія» та молоді учені факультету та ІнФОВ ім. Л. М. Литвиненка НАНУ.

По завершенні конференції з промовою і словами вдячності до учасників звернувся професор Олександр Шендрик, який підбив підсумки конференції та побажав учасникам зустрітися через рік у ДонНУ імені Василя Стуса вже в офлайн-форматі на XVIІ Українській (VIІ Міжнародній) конференції ХПС-2024.

Оргкомітет висловлює подяку всім учасникам, які знайшли можливість у ці складні часи підготувати тези доповідей, представити свої наукові результати, партнерам конференції, а також всім причетним до підготовки та організації конференції.

Слава Україні!

Факультет хімії, біології і біотехнологій

Архіви

Приєднуйтеся до нас