Виберіть сторінку

Марія Маєвська: «Роботи багато, і це все – для студентства»

Марія Маєвська: «Роботи багато, і це все – для студентства»

Про розвиток студентського самоврядування, студентський фестиваль «Дебют першокурсника», суспільну діяльність говоримо з головою Студентської ради Донецького національного університету імені Василя Стуса, головою Вінницької молодіжної ради, громадською діячкою, волонтеркою Марією Маєвською.

– Маріє, уже понад місяць Ви очолюєте Студентську раду Донецького національного університету імені Василя Стуса. Достатній термін, як на мене, аби вже зробити певні висновки щодо роботи органу студентського самоврядування загалом. А як Ви відчуваєте цей час на посаді голови Студентської ради?

– Це надзвичайно цікавий та водночас складний період. Очолювати Студентську раду Університету – кропітка робота, особливо, коли бажаєш зберегти традиції, водночас модернізуючи діяльність. За цей період ми вже встигли провести два просвітницьких заходи: «Інтелект-двіж» та «Шаховий турнір». Також ми відкрили «Дебатний клуб» та проводимо засідання щочетверга о 16:00 у стінах нашого Університету. Звичайно, не забуваємо про організацію нашого фестивалю «Дебют першокурсника 2023». Ми зі своєю новоствореною командою зосереджуємо увагу на активізації центральних департаментів Студентської ради, також займаємося пошуком партнерів та розпочинаємо співпрацю з новими. Тому, дійсно, можна сказати, що роботи багато, і це все – для студентства.

– Яким був «Дебют першокурсника 2023»? Чи зазнав щорічний фестиваль якихось змін під Вашим безпосереднім керівництвом?

– Дебют першокурсника – традиційний фестиваль. Вагомих змін не було. Звичайно, у цьому році оцінювали виступи учасників зовсім інші члени журі. Також ми заручилися підтримкою багатьох партнерів. Наші першокурсники отримали подарунки від Сухого басейну «Без хвиль», школи англійської мови «Project 12», кафе «Мисливець», кафе «CatCafe», простір «Кроляча нора» та «Шаурма UA».

Очолюючи Студентську раду нашого Університету, Ви водночас є головою Вінницької молодіжної ради, активною громадською діячкою, волонтеркою. Ваш досвід і діяльність дотичні, але чи можемо ми сказати, що це впливає на розвиток студентського самоврядування?

– Моя найголовніша місія – це розвиток молодіжної політики нашого міста. Незважаючи на те, що я очолюю, всі ідеї та активності створюються для нашої молоді та студентства. Завжди агітую студентів ДонНУ імені Василя Стуса долучатися до заходів, які відбуваються в нашому місті, та ініціюю заходи і можливості, аби вони були цікавими для здобувачів.

– Останнім часом департаменти зазнали чималих змін: змінилися пріоритети, відбулися кадрові зміни, з’явилися нові обличчя. Розкажіть, будь ласка, якою є нова структура Студентської ради, та як змінилася її робота?

– Ми почали реформування департаментів. Зокрема, обрали нових очільників. Кількість підрозділів незмінна: спортивний, культурно-масовий, проєктний, інформаційний, науковий. Наразі кожен департамент виконує свій проєкт. Ми також займаємось залученням нових осіб до діяльності цих напрямів. Наша місія – аби центральні органи Студентської ради активно запрацювали та долучили нову кількість людей.

Як, на Вашу думку, виглядає ідеальна модель студентського самоврядування?

На мою думку, ідеальна модель – це така, що функціонує, навіть коли існують кадрові зміни, де все не тримається лише на сильному лідері, де є чітка ієрархія. Структурні підрозділи, де кожен виконує свої завдання, знає основну ціль та має розуміння заради чого. Ідеальне самоврядування – це студенти, які покращують життя інших студентів та підтримують імідж нашого Університету на кожному етапі.

Нікіта Панас, здобувач факультету інформаційних і прикладних технологій

Архіви

Приєднуйтеся до нас