Виберіть сторінку

Мотиваційний лист: поради для початківців та професіоналів

Мотиваційний лист: поради для початківців та професіоналів

Вже налаштовані стати учасником міжнародного проекту чи тренінгу, отримати роботу мрії чи вступити до закордонного вишу, але серед зазначених вимог, крім додатку про навчання або резюме, ви бачите Мотиваційний лист. Не варто одразу впадати у розпач або панічно блукати сторінками гуглу! Давайте розкладемо все по полицях! Що таке Мотиваційний лист та як правильно заявити про себе, щоб бути обраним, ми розкажемо у нашій статті.

Почнемо з того, що Мотиваційний лист – це невеликий текст, зазвичай, у вигляді есе, мета якого – продемонструвати свою зацікавленість роботою/навчанням та сформувати позитивне перше враження.

Загалом Мотиваційний лист має містити відповіді на такі запитання:

  • Чому обрали цей заклад чи компанію?
  • Чому саме ви повинні отримати це місце/стати учасником?
  • Чим унікальний ваш досвід? Як використаєте знання, отримані під час проекту?

Текст Мотиваційного листа не повинен нагадувати довільний виклад резюме. Це, скоріш за все, його розширена версія, самопрезентація, що розкриє вас передусім як людину, професіонала або талановитого початківця, громадського діяча.

І хоча написання Мотиваційного листа вимагає академічного стилю та чіткої структури (про це пізніше) зробіть його в міру креативним та індивідуальним. Його обсяг зазвичай не має перевищувати сторінку А4 або більше 500 слів.

Поставтеся відповідально до написання Мотиваційного листа. Оскільки при виборі претендента на вакансію перед комісією чи окремою людиною будуть лише надіслані вами резюме та Мотиваційний лист, саме вони стануть вашим «обличчям».

Часто стикаючись з Мотиваційним листом вперше, кандидати беруть за взірець Мотиваційні листи колег та знайомих, змінюючи лише декілька слів. Так робити не варто, адже ви можете переслідувати як мінімум різну мотивацію, не мати досвіду колеги або писати Мотиваційний лист зовсім для іншої сфери діяльності.

Крім того, не забудьте, що потрібно обов’язково складати новий окремий Мотивацій лист для кожної посади, проекту чи тренінгу. Видозмінюйте його в залежності від специфіки програми, змінюйте акценти. Важливо дати зрозуміти, що ви насправді ознайомилися з вимогами конкретної вакансії, на яку подаєтесь, з потребами і особливостями діяльності компанії.

Доведіть, що громадський проект, університет чи установа – найбільш бажане місце для вашого розвитку. У того, хто відбирає кандидатів не повинно бути жодного сумніву, що ви саме та людина, яку вони шукають.

Як відомо, результатом успішного Мотиваційного листа є позитивний відгук адресата з підтвердженням вашої участі або запрошення на співбесіду.

З чого почати?

Побачивши оголошення про відбір на проект чи вакансію, не поспішайте писати Мотиваційний лист. Детальніше прочитайте про компанію, університет або організаторів у відкритих джерелах та на офіційних сторінках в мережі. Дізнайтеся про «внутрішню кухню», попередні проекти, специфіку діяльності, почитайте відгуки.

Подумайте, чому саме ця пропозиція вас зацікавила, яку користь ви можете принести роботодавцю і навпаки – робота вам.

До написання Мотиваційного листа підходьте творчо. Можливо, необхідно буде написати кілька чернеток, перш ніж вам сподобається результат.

Структура Мотиваційного листа

Як і будь-який твір, Мотиваційний лист повинен складатися з вступу, основної частини, яка розкриває вашу мотивацію і висновку, з плавними переходами від однієї частини до іншої.

Вступна частина: Представтеся та розкажіть про причину надсилання документу. Це може бути відгук на вакансію чи пропонування своїх послуг на майбутнє компанії, яка поки не знаходиться у пошуку нових кадрів.

Основна частина: Розпочніть основну частину Мотиваційного листа з інформації про поточну ситуацію у вашому професійному житті.

Уникайте шаблонних характеристик в описі себе та не перераховуйте вміння (цілеспрямований, відповідальний). Найкраще їх показати через приклади та результати вашої праці, конкретні успіхи й досягнення у навчанні чи на попередньому місці роботи.

Якщо ваш попередній досвід був у іншій сфері, зосередьтеся на тих навичках та особистих рисах, які можуть допомогти вам виконувати нові обов’язки й отримувати нові знання та вміння. Наприклад, «завдяки моєму вмінню вдало організовувати роботу Студентської ради факультету вдалося за короткий термін реалізувати проект національного масштабу» або «залучити кількість абітурієнтів» тощо.

У разі відсутності досвіду роботи акцент потрібно зробити на знання й навички, які ви отримали на курсах і тренінгах, завдяки активній громадянській позиції, як волонтер, або в період проходження практики. Опишіть, які завдання перед вами стояли, як ви з ними впоралися, чому навчилися.

Щоб охарактеризувати свої академічні навички, перерахуйте, чи практикуєте ви участь у конференціях, чи відвідуєте виступи фахівців та виступаєте з доповідями самостійно, чи читаєте літературу з предмету, чи цікавитеся останніми науковими відкриттями в даній галузі?

Якщо у вас є власні статті, виступи, доповіді або розробки в цій області, їх в обов’язковому порядку потрібно перерахувати. Будьте конкретними, наводьте живі приклади вашої діяльності, успіхів і досягнень.

Мотиваційна частина: Варто аргументовано пояснити причини, що спонукали вас обрати цей навчальний заклад, тренінг чи вакансію. Можливо, Ваші інтереси збігаються з діяльністю компанії.

Не буде зайвим продемонструвати, що ви ознайомилися з інформацією про проект, мету його дослідження, цілі, перспективи. Можливо, вас зацікавили конкретні люди, розробки, якісь особливі методи навчання.

Завершення: Завершити Мотиваційний лист можна інформацією про ваші очікування.

Якщо це вакансія на роботу, розкажіть, яким ви бачите ваш робочий процес та які ідеї, ви хотіли б реалізувати. Опишіть, як отримана посада дозволить вам розвиватися в омріяній сфері діяльності.

Якщо це програма навчання, продемонструйте, як, на ваш погляд, зміниться ваша кар’єра після отримання бажаного диплома. З наведених вами аргументів має бути зрозуміло, що якщо вам буде надана можливість вчитися за певною програмою, це значною мірою допоможе вам у професійному майбутньому. Перелічіть конкретні думки та ідеї. І не забудьте вказати, що використовуючи свої знання, навички та ідеї, ви також зможете принести користь навчальному закладу – наприклад, взяти участь у наукових дослідженнях.

Перед тим як надсилати Мотиваційний лист

Перечитайте текст декілька разів. Лист має легко і швидко читатися, не містити граматичних, стилістичних, явних пунктуаційних помилок.

Подбайте про відповідний шрифт і розмір літер.

Перевірте, щоб оформлення Мотиваційного листа співпадало зі стилем оформлення Резюме.

Не зайвим буде дати Мотиваційний лист на «вичитку» іншій людині. Як то кажуть: «Одна голова добре, а дві краще!»

Ідеальний Мотиваційний лист? Немає універсального рецепту успішного Мотиваційного листа. Багато в чому його успіх залежить від того, як ви зможете показати свої прагнення, знання, вміння і поставлені цілі. Засвоїти мистецтво написання Мотиваційних листів можливо тільки при постійній практиці. Успіху вам у написанні Мотиваційних листів та нових звершень!

Василина Вдовиченко

Архіви

Приєднуйтеся до нас