Виберіть сторінку

«Знати право, служити праву, захищати право»

«Знати право, служити праву, захищати право»

День юриста – це свято, що об’єднало правничу громадськість України, яка присвятила своє життя його Величності Закону, захисту конституційних прав та свобод громадян, інтересів держави, формуванню та розвитку національного законодавства.

З нагоди Дня юриста, який традиційно відзначають 8 жовтня, нам вдалося поспілкуватися з професійними юристами, викладачами Стусівського університету, життя яких підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право», про важливість та знаковість цього свята.

Незважаючи на те, що це доволі нове свято, воно має споконвічні традиції. Є цілі династії юристів, які з року в рік, з покоління в покоління утверджують принцип верховенства права, удосконалюють законодавство, посилюють правові гарантії захисту різних верств населення, підвищують правову культуру людей. Одним з типових представників родинної династії приазовських юристів у третьому поколінні є начальник юридичного відділу Донецького національний університет імені Василя Стуса Євген Іванович Турченко. Він розповідає: «Коли в твоїй родині є суддя, адвокат та нотаріус, то всі спілкування тим чи іншим чином стосуються вирішення певних юридичних питань, розв’язання та врегулювання спорів, причому таке спілкування завжди ведеться у формі дискусій, доказування своєї позиції, пошуках компромісів та потрібної правової позиції. Мені завжди це здавалось дуже цікавим. Тому особисто для мене, питання, ким я буду, коли виросту, не ставало взагалі. Я все дитинство мріяв стати адвокатом. Саме тому я у свій час вступив до найкращого у світі економіко-правового факультету Донецького національного університету та, мабуть, назавжди пов’язав своє життя з ним та улюбленою професією».

Окреслюючи важливість Дня юриста, Євген Іванович підкреслює: «Для мене День юриста – головне професійне свято. Безумовно, є ще більш професійне – День адвокатури. Проте, всі адвокати є юристами, так само як і юрисконсульти, судді, прокурори, нотаріуси, слідчі, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі та інші представники юридичних професій». Для Євгена Івановича, як і для багатьох інших служителів Феміди та його Величності Закону це свято стало уже сімейним: «Особливість Дня юриста полягає ще в тому, що це для мене, перш за все, сімейне свято, оскільки окрім налічування вже п’ятого покоління родинної династії юристів, моя кохана дружина також є юристом».

Своїми думками про День юриста також поділилася кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права юридичного факультету Лілія Олександрівна Нікітенко: «День юриста – це свято людей, які свідомо присвятили своє життя вивченню права, служінню праву та його захисту. Я так полюбила юридичний факультет (тоді ще економіко-правовий факультет) ДонНУ, коли отримувала вищу освіту, що не змогла з ним розлучитись – і зараз викладаю у Стусівському університеті».

Вітаємо усіх причетних до цього свята та бажаємо професійних успіхів, міцного здоров’я, благополуччя, життєвої наснаги та нових здобутків у професійній і громадській діяльності в ім’я процвітання нашої України.

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас