Виберіть сторінку

Блюз почуттів

Блюз почуттів

Напередодні Дня Святого Валентина у затишній читальній залі Наукової бібліотеки Стусівського університету пройшла літературна зустріч «Блюз почуттів» з талановитими поетами, прозаїками, майстрами пера, учасниками літературно-мистецького об’єднання «Імпреза» Іриною Федорчук та Олегом Ратніковим.

На захід завітали бібліотекарі, викладачі та співробітники Донецького національного університету імені Василя Стуса.

На початку зустрічі ведуча, головний бібліотекар сектору бібліографічної роботи Світлана Яковишенко розповіла про унікальність та історію Свята закоханих: «14 лютого закохані в усьому світі відзначають День Святого Валентина. День закоханих – це свято сповнене приємних сюрпризів, цікавих подарунків, неочікуваних миттєвостей. Недарма, його відзначають напередодні весни – пори року, коли почуття, прокидаючись разом із природою, стають ще сильнішими. Для кожної людини цей день особливий. Головне, щоб він був пронизаний щирістю почуттів і теплом люблячого серця. День Святого Валентина названо на честь християнського священника – Валентина. Згідно з переказами, у часи правління у Римській імперії Клавдія ІІ, Валентин таємно вінчав пари, попри заборону. Римський імператор вважав, що сім’я і шлюб заважають будівництву і зміцненню країни. Через це він своїм указом заборонив своїм воїнам одружуватися. Після того, як інформація просочилася до Клавдія, імператор засудив Валентина до страти. Вже після його смерті було виявлено прощального листа, в якому Валентин виклав розповідь про своє кохання до дівчини. Через роки після страти Валентина було канонізовано католиками як мученика, який постраждав за віру. З 496 року 14 лютого стало днем Святого Валентина після указу Папи Римського. Це свято одночасно поєднує традиції язичництва та християнства і має велику популярність серед молоді».

Першою Світлана Іванівна мала честь запросити до слова поетесу, прозаїка, публіциста, очільницю літературно-мистецького об’єднання «Імпреза», авторку поетичних збірок «Хочеться дощу», «Перлинку від Іринки», ініціатора і співорганізаторку Всеукраїнського літературно-мистецького фестивалю «Нехай це буде за велінням серця!», дипломанта літературних конкурсів «Відродження української поезії», «Житомир TEN», «Підкова Пегаса» та володарку літературно-мистецької премії «Кришталева вишня» у номінації «Поетка і культурний діяч» Ірину Федорчук. Письменниця подякувала Донецькому національному університету імені Василя Стуса за запрошення та чудову можливість поділитися поезією з пошановувачами художнього слова.

У теплій затишній атмосфері звучали вірші поетів про високі почуття. Вірші, що є сповідями душі, які вливаються у сучасну реальність, змушують шукати відповіді на одвічні питання, пробуджують почуття та надихають на нові звершення. Учасники літературної зустрічі за чашкою кави з особливою увагою слухали чуттєву, щиру, емоційну поезію Ірини та Олега, яка в унісон зливалася у синергію любові та щастя. Усі охочі мали можливість ознайомитися з літературним переглядом «Любити – це бачити диво…»

На завершення зустрічі Олег Ратніков подарував у фонд Наукової бібліотеки Університету свою нову книгу «Силиконовое счастье».

Олена Топчій

 

 

 

Архіви

Приєднуйтеся до нас