Виберіть сторінку

Ювілей професора Федора Миколайовича Сохацького

Ювілей професора Федора Миколайовича Сохацького

2 квітня кафедра прикладної математики святкує ювілей професора кафедри, доктора фізико-математичних наук Федора Миколайовича Сохацького.

Професор Ф.М. Сохацький є визнаним фахівцем з теорії квазігруп, учнем всесвітньо відомого математика професора В. Д. Білоусова, який у свій час запросив Федора Миколайовича до Інституту математики Академії наук МРСР, і після закінчення аспірантури у 1986 році, він захистив кандидатську дисертацію. У 2008 отримав науковий ступінь доктора фізико-математичних наук за спеціальністю 01.01.06 «Алгебра і теорія чисел». Темою докторського дослідження Федір Миколайович обрав асоціати та розклади багатомісних операцій.

Федір Миколайович активно розвиває наукову школу, залучаючи до наукової роботи молодих дослідників. Під керівництвом Ф.М. Сохацького захищено п’ять дисертацій на отримання ступеня кандидата фізико-математичних наук: О.Ю. Кирнасовський (2000), Р.Ф. Коваль (2006), О.В. Юревич (2006), Г.В. Шелепало (2019), І.В. Фриз (2019). Готуються до захисту двоє аспірантів Ф.М. Сохацького.

Професор Ф.М. Сохацький співпрацює з Донецьким національним університетом імені Василя Стуса з 2015 року, з моменту переїзду до Вінниці. Федір Миколайович почав свою роботу в Університеті на кафедрі математичного аналізу та диференціальних рівнянь, виконував обов’язки завідувача цієї ж кафедри, зараз працює на посаді професора об’єднаної кафедри прикладної математики факультету інформаційних і прикладних технологій.

Федір Миколайович велику увагу приділяє організації наукової діяльності за профілем абстрактної алгебри, залучаючи нові кадри до дослідницької роботи. Професор Ф.М. Сохацький багато зробив для функціонування журналу “Вісник Донецького національного університету. Серія А, стояв у витоків аспірантури на факультеті зі спеціальності «Математика». За час роботи в ДонНУ імені Василя Стуса, підготував до захисту двох своїх учениць – Г.В. Шелепало та І.В. Фриз, які в 2019 році успішно захистили кандидатські дисертації, і зараз працюють в Університеті. Федір Миколайович працює з талановитою молоддю

Він організував науковий семінар ФМІТ і вже декілька років підтримує роботу студентського наукового гуртка на факультеті.

Великих зусиль професор Ф.М. Сохацький докладає до розширення наукових зав’язків Університету. У 2018 році він виступив співорганізатором Міжнародної конференції з математики, інформатики та інформаційних технологій в Бєльському державному університеті ім. Алеку Руссо (республіка Молдова), яку відвідав з групою своїх учнів: аспірантів та студентів. У 2019 році став ініціатором роведення на базі Донецького національного університету імені Василя Стуса XII Міжнародної алгебраїчної конференції, присвяченій 215-ій річниці з дня народження В. Буняковського. У докарантинні часи на факультет для проведення відкритих лекцій та семінарів часто приїжджали запрошені Федором Миколайовичем колеги з Інституту прикладних проблем механіки та математики ім. Я.С. Підстригача та інших академічних установ України.

Федір Миколайович бере активну участь в організації наукового життя на факультеті. Він є гарантом аспірантури зі спеціальності 111 Математика, керує дисертаційними дослідженнями аспірантів: до захисту дисертації доктора філософії готується одна з його учениць. Разом з учнями, професор Ф.М. Сохацький працює над монографією з тематики його багаторічних досліджень.

Кафедра прикладної математики щиро вітає ювіляра, бажає здоров’я та натхнення у науковій роботі, талановитих учнів та нових академічних звершень.

Олег Вєтров, старший викладач

кафедри прикладної математики

Архіви

Приєднуйтеся до нас