Виберіть сторінку

ПОСЛУГИ АУДИТОРСЬКИХ ФІРМ СЬОГОДНІ ТА В МАЙБУТНЬОМУ, АБО ДО ЧОГО ГОТУВАТИСЯ ФАХІВЦЯМ, ЩОБ АКТИВНО ПРАЦЮВАТИ В АУДИТОРСЬКОМУ БІЗНЕСІ

ПОСЛУГИ АУДИТОРСЬКИХ ФІРМ СЬОГОДНІ ТА В МАЙБУТНЬОМУ, АБО ДО ЧОГО ГОТУВАТИСЯ ФАХІВЦЯМ, ЩОБ АКТИВНО ПРАЦЮВАТИ В АУДИТОРСЬКОМУ БІЗНЕСІ

Світ швидко змінюється в сучасних умовах посилення глобалізації та цифровізації економіки. Щоб бути актуальним, затребуваним і сучасним, потрібно стежити за змінами і пристосовуватися до них. І хоча аудит є досить консервативним бізнесом, сьогодні і його не оминула потреба відповідати вимогам часу та запитам клієнтів – від аудиту і надання впевненості до податкового консультування та навчання персоналу.

Що більше потреб клієнта закриває аудиторська фірма сьогодні, то міцнішими будуть її позиції на ринку і відповідно успішнішою діяльність у майбутньому. Так, класичний аудит став показником успішності фірми, різноманіття консалтингових послуг – показником можливостей професійного консультування, аутсорсинг – показником реальних потреб сучасного суспільства, а професійне навчання персоналу, пропоноване аудиторськими фірмами – трендом сучасного бізнесу (від практики застосування міжнародних стандартів фінансової звітності до останніх тенденцій просування послуг).

Які послуги аудиторських фірм мають попит нині, а які будуть популярними у найближчому майбутньому, і що загалом зміниться на ринку аудиту – наразі є питаннями наукової спільноти та студентства (зокрема при підготовці здобувачів вищої освіти спеціальності «Облік і оподаткування») до професіоналів вітчизняних практикуючих аудиторів, що діють за вимогами міжнародних інституцій та стандартів.

Відповіді на ці та інші питання було отримано під час вебінару «ІТ-Аудитор» – діяльність у відповідь на сучасні вимоги аудиту» за участю директора ПП АФ «Аксіома-Аудит» Олега Колногозюка.

Захід відбувся на передодні Міжнародного дня бухгалтера в режимі онлайн за ініціативи та організації викладачів кафедри обліку, аналізу і аудиту Донецького національного університету імені Василя Стуса (зокрема, завідувача кафедри, професора Євгена Іоніна  та доцента Віктора Томчука).

На заході були присутні здобувачі вищої освіти економічного факультету університету, серед яких студенти   1-4 курсів ОС «Бакалавр» спец. 071 «Облік і оподаткування», 1 курсу ОС «Магістр» спец. 071 «Облік і оподаткування» та 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», 3-4 курсів ОС «Бакалавр» спец. 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», 3 курсу ОС «Бакалавр» спец. 073 «Менеджмент».

Під час вебінару Олег Колногозюк  акцентував на визначенні ознак «суттєвості сум» для «зовнішнього підтвердження» та застосуванні «вибірки» при перевірці контролюючими органами твердження «повнота» доказів. Подано презентаційний матеріал розробок фірми для забезпечення IT-послуг клієнтам із діджитал-обліку та оподаткування, а також підвищення якості аудиторських процедур під час аудиту на прикладі запропонованих для використання робочих документів аудитора у програмі «Axioma-Audit 067-3180099 Axioma.ua». Зокрема, наведено приклади показників та їх розрахунків для складання пробного балансу Форми 2 на початок періоду; зведеної проводки (значимих проводок); при стратифікації вибірки; оцінці реальності показників та їх впливу на фінансові результати.

Учасники вебінару мали нагоду поставити запитання пану Олегу, що пов’язані безпосередньо з навичками та професійною підготовкою сучасних аудиторів, а також з вирішенням сучасних проблем в діджитал-аудиті,  серед яких:

  1. наслідки прийняття нового Законопроєкту 10186 «Про заборону продажу програмного забезпечення» на території України, при створені якого було використано програмний код, написаний мовою країни агресора (Віктор Томчук, доцент);
  2. необхідні навички, які особисто для себе виділяє Олег Колногозюк щоби стати професійним аудитором (Дар’я Марусяк, студентка 4 курсу спец. 071);
  3. питання щодо фінансового аналізу коефіцієнтів та оцінки безперервності, що розглядалися на слайдах презентації (професор Євген Іонін);
  4. найбільший значимий клієнт фірми з аудиту. Сертифікат (тест) Олега Колногозюка (Ростислав Сивак, студент 1 курсу спец. 071, магістр);
  5.    можливості та перспективи проходження практики на базі ПП АФ «Аксіома-Аудит» (Валентина Вінідіктова, студентка 3 курсу спец. 071).

У підсумку пан Олег Конгнозюк наголосив: «Наразі не існує повного переліку послуг, пропонованих аудиторськими фірмами. Він може як розширюватися, так і поглиблюватися, утім, основні тенденції саме такі. Щоб залишатися на гребні успіху, аудиторським фірмам необхідно не тільки розуміти поточні потреби клієнтів, а й прогнозувати майбутні».

Зауважимо, що на думку більшості експертів дедалі популярнішими ставатимуть послуги, пов’язані із запровадженням новітніх технологій у бізнес-процеси компаній, зокрема, штучного інтелекту, роботів-бухгалтерів, хмарних рішень та інші дива. У зв’язку з цим розширяться можливості аутсорсингу і «хмарного» консалтингу, виникне необхідність глибокої спеціалізації в аудиторських фірмах з обізнаними в конкретних питаннях експертами.

Відповідно вже сьогодні аудиторським фірмам та здобувачам вищої освіти  потрібно шукати ту професійну нішу, у якій вони почуватимуться комфортно, і ту, яка додасть унікальності. Наприклад, варто пильніше придивитися до податкового консультування, зокрема міжнародного податкового консалтингу, зважаючи на тренд податкової прозорості в умовах активізації процесів глобалізації бізнесу та дедалі більшого розмивання кордонів.

Отож на аудиторів чекають цікаві зміни на глобальному ринку аудиторських послуг. Оскільки високий рівень професіоналізму в будь-якій сфері буде запорукою досягнення успіху, не втрачатиме актуальності й удосконалення та розширення професійних знань.

Євген Іонін, завідувач кафедри обліку, аналізу і аудиту

Олена Разборська, доцент кафедри обліку, аналізу і аудиту

Архіви

Приєднуйтеся до нас