Виберіть сторінку

Для здобувачів ДонНУ імені Василя Стуса Наталя Брилянт провела лекцію про Південний Буг

Для здобувачів ДонНУ імені Василя Стуса Наталя Брилянт провела лекцію про Південний Буг
На факультеті хімії, біології і біотехнологій Донецького національного університету імені Василя Стуса 16 квітня у межах дисципліни вільного вибору студентів «Екологічна безпека» для здобувачів І курсу ОС «Бакалавр» завідувач Басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг Наталя Брилянт провела ознайомчу лекцію про річку Південний Буг.

Відкрила захід доцент кафедри неорганічної, органічної та аналітичної хімії, кандидат хімічних наук Наталя Леонова: «Рада вас вітати у стінах факультету хімії, біології і біотехнологій ДонНУ імені Василя Стуса. Ця зустріч присвячена Дню Південного Бугу. Його традиційно відзначають 22 травня, починаючи з 2009 року. У цей день звертають особливу увагу на проблеми річки Південний Буг, передусім на проблеми нашого водного дзеркала, яким ми активно користуємося. У мирні часи наша молодь прибирала територію, організовувала екоакції, тому що багато в чому екологічний стан річок та об’єктів довкілля залежить саме від нас, від нашого правильного відношення до екології. Ми знаємо, що зараз спостерігається особливе загострення екологічних проблем, яке призводить до негативних тенденцій у соціально-економічному розвитку, наслідком якого є порушення балансу «природа-економіка-соціум», тобто концепції сталого розвитку. Стратегія державної екологічної політики України до 2030 року зазначає, що процеси глобалізації підвищили пріоритетність збереження довкілля, тому на часі запровадження термінових заходів і екосистемного підходу. Тому ми закликаємо вас бути екосвідомими, завжди сортувати сміття, бережно ставитися до об’єктів довкілля, адже більшість екологічних ресурсів є вичерпними».

Завідувач Басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг Наталя Брилянт подякувала колективу Університету за запрошення та наголосила: «Наше Управління – це батьки Південного Бугу. 22 травня ми відзначаємо День Південного Бугу. У цей день ми завжди проводимо майстеркласи, виїзди, щоб привернути громадськість до проблем Південного Бугу та акцентувати на ролі річки у нашому житті».

Наталя Василівна проінформувала про історію створення Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг. Вона зазначила: «У 1988 році на базі Управління експлуатації малих водоймищ та Південно-Бузького басейного управління по регулюванню, використанню та охороні вод створено Південно-Бузьке басейнове водогосподарське об’єднання. У вересні 2007 року  створено Басейнове управління водними ресурсами річки Південний Буг, яке у 2011 було перейменовано в Басейнове управління водних ресурсів річки Південний Буг».

Наталя Брилянт розповіла цікаві факти про річку Південний Буг та ознайомила зі специфікою роботи Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг: «Південний Буг – одна з найбільших водних артерій України. Вона четверта за довжиною після Дунаю, Дніпра і Дністра, і найбільша річка, яка тече тільки по території України. Бере вона свій початок на Волино-Подільській височині, поблизу мальовничого села Холодець у Хмельницькій області. Довжина Південного Бугу становить 806 км, глибина – в середньому 2,5 м, її басейн охоплює 63 700 км2. Басейн Південного Бугу розташований на території 7 областей, найбільша площа басейну – у Вінницькій області – 27,5%. Усі ці 7 областей надають нам інформацію щодо хімічних та пріоритетних показників, і наше Управління зводить її воєдино та розміщує на сайті Держводагентства. Там можна побачити моніторинг річки Південний Буг, від витоку до Чорного моря. У річковому басейні Південного Бугу налічується 160 водосховищ. У нас є Відділ техногенно-екологічної безпеки, який щоденно веде контроль за рівнем води на основних водосховищах Південного Бугу, Синюхи та річки Соб, а також витратами води на Ладижинському та Олександрівському водосховищах. Також ми контролюємо витрати води. Усього на території басейну Південного Бугу протікає 6594 річки. Ми зараз працюємо над планом управління річковим басейном, аби створити єдиний паспорт на всю річку загалом. Ми проводимо державний моніторинг вод».

Наталя Василівна розповіла про роботу Басейнової лабораторії моніторингу вод та ґрунтів й окреслила головні водно-екологічні проблеми поверхневих та підземних вод, зокрема: забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами, гідроморфологічні зміни та виснаження ресурсів.

Після завершення лекції здобувачі вирушили на Вишенське озеро, де разом із працівниками лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг навчилися правильно здійснювати пробовідбір річкової води та визначати основні показники якості води: жорсткість води, водневий показник, вміст кисню.

Щиро дякуємо пані Наталі Брилянт та Басейновому управлінню водних ресурсів річки Південний Буг за плідну співпрацю і чекаємо на нові зустрічі!

Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас