Виберіть сторінку

У Вінниці презентовано проєкт «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО»

У Вінниці презентовано проєкт «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО»

У конференц-залі ТРЦ «Мегамолл» 13 жовтня 2023 року відбулася презентація проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», що реалізується громадською організацією «Академія успіху» в межах проєкту «Фенікс», який виконується  Фондом Східна Європа за підтримки Європейського Союзу. Партнерами проєкту є Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінницька обласна військова адміністрація, Вінницька міська рада, Вінницький обласний центр зайнятості.

Проєкт покликаний сприяти реінтеграції та відновленню роботи релокованого малого та середнього бізнесу у громадах Вінницької та Хмельницької областей.

Відкрила захід співзасновниця ГО «Академія успіху», завідувач кафедри менеджменту та поведінкової економіки Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор економічних наук, професор Ольга Дороніна.

Спікерами заходу стали:

  • Ольга Войтович – менеджерка проєкту «Фенікс» Фонду Східна Європа;
  • Олександр Трегубов – керівник проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», завідувач кафедри підприємництва, корпоративної і просторової економіки ДонНУ імені Василя Стуса, кандидат економічних наук, доцент;
  • Ілля Хаджинов – ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор економічних наук, професор;
  • Вєга Кулявець – заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації, начальник управління торгівлі, сфери послуг та туризму;
  • Максим Мартьянов – директор Департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради;
  • Валентина Войткова – директор Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради;
  • Наталя Шишкова – заступник директора Вінницького обласного центру зайнятості;
  • Оксана Павлюк – заступник начальника відділу організаційного забезпечення та документообігу Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради;
  • Олександр Газієв – начальник відділу цивільно-військового співробітництва штабу Командування повітряних сил, підполковник;
  • Альона Ротанова – старший офіцер відділу цивільно-військового співробітництва штабу Командування повітряних сил, молодший лейтенант;
  • Наталія Якимова – керівник дослідницької частини проєкту «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО», доцент кафедри менеджменту та поведінкової економіки Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор економічних наук;
  • Юрій Клименко – керівник кластеру приладобудування та автоматизації;
  • Олександр Поліщук – директор ТОВ «МАКРО-2019»;
  • Вікторія Біркентале – заступник керівника ГО «Жіноче об’єднання «Україна»;
  • Альона Куровська – керівник ГО «Кластер підприємців-ВПО» (м. Хмельницький);
  • Наталія Гуцуляк – голова Правління ГО «Академія успіху».

З вітальним словом до учасників заходу звернулася менеджерка проєкту «Фенікс» Фонду Східна Європа Ольга Войтович. Вона розповіла про діяльність благодійної неприбуткової організації «Фонд Східна Європа», успішну реалізацію понад 100 проєктів та програм за 15 років натхненної роботи, залучення в Україну понад 30 млн доларів грантових коштів, підтримку громадських організацій, МСП, співпрацю з органами державної влади і місцевого самоврядування, окреслила стратегічні цілі організації, зокрема: розвиток активного громадянського суспільства, підтримку демократичного врядування та інституційного розвитку ГО й органів влади. Пані Ольга наголосила: «Повномасштабне вторгнення рф в Україну зумовило велику кількість проблем: і це не лише захоплення та мінування територій, а й збільшення кількості людей, які вимушено стали внутрішньо переміщеними. Внутрішньо переміщеним став і бізнес. Багато підприємців були змушені шукати нове місце для продовження своєї діяльності. Фонд Східна Європа щиро вірить, що проєкт, який буде реалізувати ГО «Академія успіху», допоможе саме тій категорії населення, яка підтримує економіку України, стане у пригоді релокованому малому та середньому підприємництву Вінниччини та Хмельниччини».

До учасників презентації проєкту також звернувся ректор ДонНУ імені Василя Стуса Ілля Хаджинов: «Розуміючи проблеми, які стоять перед українським суспільством, хочу сказати, що також пов’язаний частиною свого громадського навантаження з проблемами ВПО. За інформацією Вінницької обласної військової адміністрації до Вінницької області перемістилося майже 162 тис. ВПО. Громада здебільшого оцінює ВПО як потенціал: з одного боку – це релоковані підприємства, які надають другий подих тим громадам, які відчули відтік кадрів, з іншого боку – це омолодження громад. Але ми всі маємо розуміти, що не всі, хто переїхав, тут залишаться, коли будуть звільнені території. Є багато питань пов’язаних із побутовими незручностями, з іншого боку, приплив нових членів у громади спонукає до відновлення певних інфраструктурних об’єктів. Таким чином, саме цей проєкт спрямований на те, щоб надати можливість реалізувати бізнес-ідею кожного ВПО. Надана можливість – це великий плюс для  громади. Зазвичай люди з підприємницькими здібностями здатні до ризику. А ми як Університет маємо навчити їх бути мудрішими, а не розумними, вчитися на помилках інших, а не на своїх».

Керівник проєкту Олександр Трегубов розповів про ідею започаткування проєкту, презентував його основні віхи: цілі, календар запланованих заходів, очікуванні та довгострокові результати. Олександр Сергійович підкреслив:  «Сама ідея проєкту не є такою, що виникла без ґрунту. Ми з колегами – ВПО, котрі  з 2014 року вимушено переїхали до Вінниці. З ГО «Академія успіху» ми вже реалізували декілька проєктів, спрямованих на допомогу ВПО. Після реалізації попереднього нашого проєкту «Територія інтеграції ВПО до місцевого ринку праці: від самопрезентації до створення власної справи» ми отримали фідбек від слухачів про те, що хотілося б продовження, отримання нових знань і навичок, які ще не встигли опанувати у попередньому проєкті. І тому ми вирішили брати участь у цій програмі й написали проєкт. У своїй експертній діяльності ми часто чуємо від релокованих підприємців про ті виклики, які стоять перед ними. Ми хочемо допомогти їм їх подолати. У свій час ми були залучені до розробки програм підтримки малого та середнього підприємництва у Вінниці, програми соціального підприємництва в м. Вінниці. Ми розуміємо, що на сьогодні ці програми потребують актуалізації. Одне із завдань нашого проєкту – це підготовка таких проєктів програм. Проєкт «Програмна підтримка діяльності МСП та розвиток підприємницьких навичок ВПО» покликаний покращити бізнес-клімат у Вінницькій і Хмельницькій областях. Ми обрали ці області невипадково, адже вони прийняли 30% усіх ВПО в Україні: Вінницька область розмістила на своїй території понад 300 релокованих підприємств, Хмельницька область – близько 100. Усі вони наразі потребують підтримки, тому ціллю проєкту є сприяння реінтеграції та відновленню роботи релокованого малого та середнього бізнесу у громадах Вінницької та Хмельницької областей».

Дослідницьку частину проєкту представила Наталія Якимова.

Заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації, начальник управління торгівлі, сфери послуг та туризму Вєга Кулявець підкреслила: «Для всіх нас життя поділилося на до і після 24 лютого 2022 року. Реалії, які сьогодні нас оточують, говорять про те, що це величезні виклики й можливості. Проєкт, який сьогодні презентують, реалізується фахівцями ДонНУ імені Василя Стуса. Це Університет, який відчув поділ на до і після набагато раніше за нас. Ініціативна група проєкту як ніхто розуміє, що необхідно для того, аби стати успішним, попри те, що тебе вивели із зони комфорту. Переконана, що створений майданчик спілкування і для ВПО, і для релокованих підприємств дозволить ділитися досвідом, отримувати нові знання, нові можливості та інформацію, яка дійсно допоможе рухатися вперед і бути успішними. Сподіваюся, що завдяки реалізації цього проєкту значна кількість ВПО, переміщеного бізнесу отримає багато цікавої інформації, що стане їм у пригоді».

Заступник директора Вінницького обласного центру зайнятості Наталя Шишкова зосередила увагу слухачів на  мікрогрантах для ВПО і ветеранів, ваучерах на навчання та перенавчання, актуальності ОПП «Соціальне підприємництво» у ДонНУ імені Василя Стуса. Пані Наталя підкреслила: «Вінницький обласний центр зайнятості провів багато заходів у співпраці з  ДонНУ імені Василя Стуса, які були успішними та прогресивними.  Досить актуальними є освітньо-професійні програми, що реалізуються Університетом, це, наприклад, «Соціальне підприємництво», адже частка осіб, які підпадають під вразливі категорії зростає з кожним днем».

Заступник начальника відділу організаційного забезпечення та документообігу Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Олена Павлюк акцентувала на активній взаємодії Університету та Вінницької міської ради у межах підписаної угоди про співпрацю. Пані Олена висловила переконання, що  саме цей проєкт стане нагодою для перекваліфікації, здобуття нових навичок ВПО.

Начальник відділу цивільно-військового співробітництва штабу Командування повітряних сил, підполковник Олександр Газієв та старший офіцер відділу цивільно-військового співробітництва штабу Командування повітряних сил, молодший лейтенант Альона Ротанова наголосили на важливості підбору роботи для військовослужбовців, їх адаптації до цивільного життя, підтримці сімей наших захисників та захисниць, необхідності проведення тренінгів із підтримки емоційного стану військовослужбовців.

Керівник кластеру приладобудування та автоматизації Юрій Клименко акцентував на об’єднанні можливостей, компетенцій, ресурсів задля реалізації основної мети проєкту.

Директор ТОВ «МАКРО-2019» Олександр Поліщук відзначив необхідність посилення  підтримки релокованих підприємств та ВПО.

Заступник керівника ГО «Жіноче об’єднання «Україна» Вікторія Біркентале поділилася своїм переселенським досвідом і розповіла про потужну команду проєкту, програми відновлення економічної спроможності, підтримку ВПО.

Голова Правління ГО «Академія успіху» Наталія Гуцуляк запропонувала активно долучатися до реалізації проєкту, подякувала партнерам за співпрацю та побажала мирного неба, душевного тепла, наповненого внутрішнього світу і розвитку підприємницьких навичок.

Зареєструватися для участі у проєкті можна за покликанням: https://cutt.ly/UwkXVQ64

 Олена Топчій

Архіви

Приєднуйтеся до нас